ERIC VERMANDER – 1e NATIONAAL MONTAUBAN 5.993 OUDE DUIVEN

ERIC VERMANDER – 1e NATIONAAL MONTAUBAN 5.993 OUDE DUIVEN

Oekene

Montauban Nationaal (790km afstand voor Brussel) kende een deelname van 5.933 oude duiven. De manden klapten al om 6u40 te Montauban open en de fond vliegers konden aan hun lange werkdag beginnen. Met de wind op de kop haalden de eerste duiven een snelheid van nipt boven de 1100 m/m. Nationaal winnaar werd de “Napoleon” van Eric Vermander uit het West-Vlaamse Oekene. Om 17u 53min en 39sec piepte het elektronisch constateersysteem waardoor “Napoleon” een snelheid van 1153,57 m/m behaalde. Hiermee klopt hij de duiven van Houfflijn (1145,03 m/m) en Decherf Etienne (1132, m/m).

 

EINDELIJK GELUKT

 

We ontmoeten een doodgelukkige Eric Vermander wanneer we hem enkele uren na de aankomst van zijn winnaar feliciteren. Eric is een fond liefhebber “pur sang” die al meermaals de kop van de nationale uitslag behaalde maar die, tot verleden weekend, nog nooit het geluk gehad had om de hoogste eer mee te graaien of om het met de woorden van Eric in het West-Vlaams te zeggen “Kzat ol een letje ipn meuleke ip de kermesse, moa nuij eek den trussel getrokken” ….vrij vertaalt… Ik zat al een hele tijd op een molentje op de Kermis maar nu heb ik de flos getrokken ! Zo prijken reeds op het palmares: 2 x de 2e Nationaal Pau – 2e Nationaal Perigueux – 3e Nationaal Beziers – 4e Nationaal Bourges – 5e Nationaal Aurillac, 6e Internationaal San Sebastian – 8e Internationaal St Vincent – 11e Nationaal Dax en in het seizoen 2013 wonnen de Vermander duiven: 5e Nationaal Souillac 3.641 jaarse duiven – 8e Nationaal Barcelona 10.542 duiven – 13e Nationaal Souillac 5.282 oude duiven – 10e Nationaal Brive 6.842 oude duiven en 19e Nationaal Montelimar 5.952 oude duiven ! Moet er nog zand zijn….

 

HOE HET BEGON…

 

Eric Vermander was jarenlang bezitter van enkele slagerijen en was ook aan de slag als aankoper. Vijf jaar geleden ging hij op pensioen waardoor hij zich nu dus volledig kan richten op zijn geliefkoosde hobby, de duivensport. Eric Vermander zette zijn eerste stappen in duivensport op zijn twaalfde. Zijn vader Albert, die helaas veel te vroeg overleed, was een subliem halve fondspeler. Het was van vader Albert dat Eric de kneepjes van het vak leerde. In 1975 verhuisde Eric naar het huidige adres en werd de duivensport met succes verder gezet. In de beginjaren floreerde de kolonie Vermander vooral op de halve fond. Eric hield het meest van de typische “Orleans’-vluchten die in die tijd razend populair waren. In 1980 ging Eric een nieuwe uitdaging aan en schakelde stilletjes aan over naar de fond en zware fond. Het succes liet niet lang op zich wachten en Eric was in korte tijd met zijn kleine mand een gevreesde concurrent geworden.

 

Met veel heimwee denkt hij terug aan deze tijd en aan zijn eerste topper die hij toen in zijn bezit had. Het was de “Oude Blauwe Witpen” die toen de ster van de kolonie was. Met maar liefst 8 nationale top-100 noteringen was “Oude Blauwe Witpen” van goudwaarde voor de kolonie Vermander. Maar niet alleen zijn vliegkwaliteiten waren subliem, ook zijn kweekcapaciteiten waren niet min. Hij werd o.a. vader van de “Kamiel”, een duiver die de 2de Nationaal uit Pau won. Nog later werd hij ook de grootvader van de wereldvermaarde “Vital” van Noël Lippens. De successen volgden elkaar razendsnel op en zo werd Eric Vermander met de jaren een gevestigde waarde in het West-Vlaamse duivenlandschap.

 

GEEN MEGA KOLONIE

 

De kolonie Vermander is een relatief kleine kolonie met slechts 6 koppels kwekers, 38 vliegers en een 60-tal jonge duiven. De oorspronkelijke stam van vader Albert werd vooral aangevuld met duiven van Gaby Vandenabeele uit Dentergem (lijn van “De Bijter”) en van goede vriend Noël Lippens (vooral de lijn van “De Turbo”). Met Noël werd heel veel aan samenkweek gedaan. Je zou kunnen zeggen dat in die tijd de helft van de kolonie uit Lippens-duiven bestond. De huidige kolonie bestaat uit twee belangrijke bloedlijnen zijnde: de “Romario”-lijn en de “Lippens”-lijn. De “Romario” was een topper dat maar liefst 102 prijzen in 4 jaar tijd bij elkaar vloog. Enkele van zijn prestaties : 2e Clermont 1.234 duiven – 3e Clermont 877 duiven- 7e Chartres 795 duiven maar ook 25e nationaal Narbonne 6.929 duiven – 29e internationaal Pau 7.867duiven – 14e international Dax 14.537 duiven – 153e Dax 12.176,enz… Hij is een nazaat van “De Bijter” (Gaby Vandenabeele) x zuster “Camille” (nakomeling “De Oude Blauwe Witpen”) . De laatste jaren werd versterking bijgehaald bij : Lionel Vermander, Jozef Devriendt (Aartrijke), Filip en Nicolas Norman (Knokke), Andre en Jenny Dierick (Rumbeke) en Rik Cools (Ruiselede).

 

TWEEMAAL KWEKEN VOOR HET SEIZOEN

 

Eric: “Mijn weduwnaars kweken tweemaal voor de start van het seizoen. Iedereen zegt dat dit niet goed is, maar het past in mijn systeem en ik voel er mij goed bij. Concreet betekent dit dat mijn weduwnaars op 25 November gekoppeld werden, een koppel jongen groot brachten en aansluitend aan een 2e ronde begonnen. Wanneer de jongen van die 2e ronde 15 dagen oud waren, werden “kind en vrouw” van het hok genomen en zaten de duivers op weduwschap. Ze zien hun duivin niet meer terug, dit tot begin Mei wanneer ze richting halve fond gaan.

Of dit tweemaal kweken een effect heeft op de rui? Dit is een aan mij veel gestelde vraag. Kijk bij “Napoleon” was de 2e pen er uit, maar ik kan u andere weduwnaars tonen die nog geen pen laten vallen hebben. Eerlijkheid verplicht me te zeggen dat ik verleden seizoen geen duiven meer kon inkorven voor Perpignan omdat ze al te ver in de rui zaten. “

 

SUPER OP MONTAUBAN

 

Eric: “Ik speel steeds weinig duiven per vlucht en ook op Montauban had ik er slechts 3 in mijn mand zitten. “Napoleon” stond als 1e getekende en won de 1e Nationaal en mijn 2e geklokte Montauban vlieger (B12-3157370) stond als 2e getekende en plaatst zijn ringnummer netjes op plaats 32 nationaal. Hierdoor heb ik terug een goed coëfficiënt voor de nationale kampioenschappen KBDB. Wanneer ik nog eenmaal een mooi coëfficiënt weet te behalen zal ik, hopelijk, hoog eindigen in dit kampioenschap.

 

“Napoleon” behoort zeker en vast tot een van de favorieten van mijn hok. Verleden jaar schitterde hij al met de 10e prijs Nationaal Brive tegen 6.842 duiven en dat zegt al genoeg! Of hij speciaal gemotiveerd was? Niet dat ik weet… ik heb zeker en vast geen bepaald trucje uit mijn mouw getoverd om hem extra te motiveren want volgens mij kan je een weduwnaars slechts eenmaal per seizoen “bedriegen” en daarvoor wacht ik meestal tot de laatste vluchten zich melden.”

 

Eric…geniet van uw eerste nationale zege en nogmaals van harte proficiat van het hele Herbots team